trekking, hiking, mountaineering
Artikkelit

Retkeily ja vaellus – lahjaideat ulkoilmaihmiselle

Artikkeli sisältää mainos-linkkejä(*)

Onko sinullakin suvussa tai tuttavapiirissäsi hihhuli, jolle huono ilma on lähinnä asenne- ja pukeutumiskysymys?


Siinä missä tavallinen tallaaja kääriytyy -20 asteen pakkasella vilttiin katselemaan Netflixiä, hullu luontoihminen vetää pipoa syvemmälle päähän, heittää repun selkään ja astuu ulos pakkaseen kylmyyttä uhmaten.

Tämä ihmisryhmä, ”hullut luontoihmiset”, käyttävät vapaa-aikansa, tai ainakin ison osan siitä retkeilyyn, vaeltamiseen, kalastamiseen, melomiseen ja kaikenlaiseen samoiluun, mitä tahansa sinisen taivaamme alla vain voi tehdä. Hullut luontoihmiset nauttivat ulkoharrastuksista, oli se sitten pyöräily, polkujuoksu, hiihtäminen, lumikenkäily.. lista on loputon.

retkeily ja vaeltaminen, lahjaideat

Se, mikä ero on silloin-tällöin-harrastelijan ja hullun luontoihmisen välillä, on tarve mennä luontoon myös ääriolosuhteissa. Ääriolosuhteet vaativat lähinnä muutamia konkreettisia asioita enemmän: Tulipalopakkanen kunnon pukeutumista, helle mielellään vesistöjä/ menoloppua pohjoisen viileyteen ja rankkasade hyviä suojavarusteita.

Vaikka varusteet olisivat kunnossa, on oikea asenne myös äärimmäisen tärkeä ääriolosuhderetkeilykaveri! Hyvillä varusteilla ja vaatetuksella asennekin on helpompi saada oikeille raiteille.

Hullu luontoihminen arvostaa laadukkaita ulkoiluvaatteita, retkeilyvälineitä ja kaikkea niihin liittyvää. Etenkin pidemmillä vaelluksilla ja joissain harrastuksissa on myös turvallisuuden, ja joskus jopa hengissä pysymisen edellytys kunnon varustelu!

Joten, tässäpä tarpeellisia lahjaideoita hullulle luontoihmiselle, joilla saat varmasti lahjansaajalle hymyn korvasta korvaan!


 • Merinovillaiset vaatteet. Ei ole merinovillaa voittanutta, kun puhutaan aluskerrastoista. Materiaalina villa on hengittävää sekä säilyttää lämpöarvonsa vielä kosteanakin. Talvella se lämmittää ja kesällä viilentää.

  Merinovilla on myös hygieeninen ja nopasti kuivuva materiaali, ja yleisesti ohjeistetaankin, että merinovillaa ei tarvitse pestä yhtä usein kuin keinokuituja.

  Tosin, näissäkin löytyy eroa laaduissa. Hyvälaatuiset merinovillaiset vaatteet, jotka tulevat ihoa vasten, eivät kutita eivätkä muuta muotoa käytössä. Merinovillakerrasto on ihanteellinen myös kotioloissa.

retkeily ja vaeltaminen, lahjaidea
 • Asusteet ja kengät. Laadukkaat asusteet tekevät retkeilystä ja ulkoilusta mukavampaa. Talvella kunnon pipo, huivi, hanskat ja sukat/villasukat pitävät paikat lämpiminä ja viimalta suojattuna, eikä kylmä pääse yllättämään helposti, vaikka asusteet olisivat hieman kostuneet hiestä ja lumesta.

  Kesällä etenkin pitkillä vaelluksilla ja patikointimatkoilla hyvät sukat ehkäisevät hiertymiä, hengittävät/lämmittävät ja kuivuvat tarvittaessa nopeasti. Talvella sukat pitävät jalat lämpiminä ja mahdollisimman kuivina.

  Oli kesä tai talvi, niin hyviä kenkiä ei voi korostaa liikaa, kun askelia kertyy päivän aikana runsaasti. Huonoilla kengillä hiertymät voivat olla todella kivuliaat sekä paleltumat talvella voivat pahimmassa tapauksessa johtaa pidemmän vaelluksen keskeytykseen, avun tarpeeseen erämaahan sekä käynnin lääkärille ja pitkäaikaisen hoidon tarpeen.
retkeily ja vaeltaminen, mitä lahjaksi
 • Retkikeittimet, astiat ja termospullot. Mikä retkeilyssä on tärkeintä? No tietysti hyvät eväät! Luonnon helmassa kokattu ruoka maistuu AINA hyvälle, ja retkikeitin on tähän hommaan erinomainen väline. Pitkillä vaelluksilla ruoan tärkeyttä ei voi korostaa liikaa, jotta energia ei pääse loppumaan kesken matkan.

  Termospullo on hyvä niin lyhyillä retkillä kuljettaa kuumaa juomaa mukana, kuin pitkillä vaelluksilla pitää neste lämpimänä ja kuivatun ruoan saa näppärästi ruokatermariin tekeytymään.

 • Makuupussit ja makuualustat. Mikäli luonnossa halajaa viettää yönsä, on makuupussin ja alustan rooli ensiarvoisen tärkeä etenkin viileämmällä säällä. Alusta sekä pehmentää, että eristää.

  Vaikka makuupussi olisi miten lämmin, se ei eristä maasta hohkaavaa kylmää, mikäli maan ja pussin välissä ei ole kunnon eristävää materiaalia. Myös makuupussin rooli on tärkeä, ja etenkin kylmän sään retkeilyssä korostuvat pussin lämmittävät ominaisuudet!

  Kesäretkeilyssä makuupussin painolla on suurempi merkitys, sillä kesällä tavarat kulkevat kantajan selässä.

retkeily ja vaeltaminen, mitä lahjaksi

Hyvä vaihtoehto itse materiaalille on myös lahjakortti retkeilyvälinekauppaan. Näin lahjan saaja voi valita itselleen juuri sen oikean kokoisen, näköisen, painoisen, tuntoisen, värisen ja oikeanlaisilla ominaisuuksilla olevan retkeilyvarusteen/välineen.

Lahjakortteja myy mm.

Selaa lahjaideoita juhlien teemoista

Selaa lahjaideoita kategorioista

Joko luit artikkelin Nordnetin säästötilin avaamisesta esim. kummi- tai lapsenlapselle?

Piditkö tästä artikkelista? Jaa se muillekin :)