Käsityöt
Artikkelit

Käsityöt vaihtuvin tarvikkein ja ohjein OleleeBoxissa

Kaupallinen yhteistyö Olelee Oy

Artikkelin lopussa on ale-koodi OleleeBox-verkkokauppaan.

Mikä on OleleeBox, mitä se pitää sisällään?

OleleeBox tarjoaa omaa aikaa, hetken hengähdystä arjesta ja tekemisen iloa. Yllätyslaatikko sisältää tarvikkeet ja materiaalit ohjeineen mm. erilaisiin asusteisiin, saippuoihin ja sisustustuotteisiin.

OleleeBoxin sisältö vaihtuu kuukausittain ja tilaaja ei etukäteen tiedä, mitä laatikosta oikein paljastuu. Tekniikat vaihtelevat laidasta laitaan muun muassa makrameetöitä, kirjontaa, saippuan valmistamista ja erilaisia korutekniikoita.

– Postitamme iloa ja tekemistä kotisohville. Tarjoamme jo käsityötä tehneille uusia ideoita ja erilaisia käsityötekniikoita. Jos käsitöiden tekeminen ei ole entuudestaan tuttua, on uusi harrastus helppo aloittaa kotoa käsin ja kynnys uuden oppimiseen on pieni.

Rahaa ei mene hukkaan eikä roskaa synny juurikaan, kun tarvikkeita on juuri oikea määrä. Käsitöiden tekeminen on myös rentouttavaa, pulssi tasaantuu ja mieli rauhoittuu. On mukavaa tuoda hyvää mieltä ja erilaisia keinoja rentoutumiseen nykyisessä maailman tilanteessa, kun kaikki harrastaminen ei ole juuri nyt mahdollista.

Mistä idea OleleeBoxiin syntyi?

Kun kaksi naista lyö viisaat päänsä yhteen voi syntyä jotain uutta ja yllätyksellistä.

Helmikuussa 2020 järjestettiin Kuopion ensimmäinen Instamutsit -vaikuttajatapahtuma lastenvaateliike Kaiku Kidsillä, kun koronasta tai Olelee Oy:stä ei ollut vielä tietoakaan.

Oleleen yrittäjät Wilhelmina ja Annika touhusivat tapahtuman järjestämisen parissa.

-Halusimme, että tapahtumaan osallistujat saisivat mukaansa lahjapussit, jonne mukaan loihdittiin muun muassa makrameekorvikset.

Korviksia valmistui yhteensä lähes 30 paria. Korvisten parissa puuhaillessa ideat lentelivät tapahtumajärjestämisestä second hand -liikkeisiin, perhekahvilaan ja siitä takaisin käsitöiden pariin. Oleleen liikeidea ei tosin syntynyt yhdessä illassa tai viikossakaan, vaan kypsyi pikkuhiljaa, kun käsitöiden tekemistä jatkettiin yhdessä vielä tapahtuman jälkeenkin.

Kun koronarajoitukset iskivät ja syksyä kohti mentäessä vaikutti siltä, että kotona tullaan viettämään yhä enemmän aikaa myös jatkossa, syntyi ajatus OleleeBoxista.

Ideasta tuotteeksi

-Tahdoimme pienentää kynnystä käsitöiden aloittamiselle, luoda jotain uutta ja mahdollistaa käsitöiden tekemisen mahdollisimman monille tekemällä siitä yksinkertaista ja helppoa.

Lähdimme purkamaan ajatusta pienempiin osiin. Annikalla ei ollut esimerkiksi makrameetöiden tekemisestä aiempaa kokemusta ollenkaan ja siitä syntyikin ensimmäisen OleleeBoxin tuote.

 –Kuinka oppisin tekemään seinämakrameen? Selasin paljon makrameekirjoja, jotka eivät auttaneet ymmärtämään, kuinka makrameetyön valmistaminen etenee.

Ohjeita työn valmistamiseen lähdettiin suunnittelemaan ja piirtämään vaihe vaiheelta. Wilhelmina neuvoi ja kirjoitti ohjeet. Annika teki vaihe vaiheelta ja piirsi sitä mukaa, kun työ eteni.

Verkkokauppa avattiin marraskuun 2020 lopussa ja markkinointi aloitettiin sosiaalisen median kautta.

Ensimmäinen paketti oli valmis. Määrämittoihin valmiiksi leikatut langat ja selkeät vaihe vaiheelta etenevät ohjeet, mukaan lisättiin vielä poronsarvi. Tammikuussa tilaajat saivat itselleen kyseisen tarvikepaketin ja vastaanotto on ollut todella positiivista.

Vuoden 2021 alussa kävi täysi tohina Kuopion Männistössä 71m2 kolmiossa. Pakkaustarvikkeita oli keittiön pöydillä, olohuoneen nurkissa, sängyllä ja eteisessä.

Verkkokauppa oli juuri avattu ja paketteja oli lähdössä matkaan eripuolille Suomea. Tilausmäärä löi yrittäjät ällikällä ja tila meinasi loppua kesken. Olohuoneen lattialla oli langanleikkaamo. Keittiön pöydällä taiteltiin ja nidottiin ohjeita.

-Nopeasti löysimme ihanat brändilähettiläät sekä yhteistyökumppanit ja myynti lähti käyntiin vauhdikkaasti.

Suosio yllätti yrittäjä-kaksikon totaalisesti, joten Oleleelle täytyi löytää omat toimitilat, kun pakkaaminen ei enää kotoa käsin onnistunut.

-Liiketiloissa tulemme myös järjestämään yksityisiä käsityötunteja, jonne esimerkiksi asiakas voi tulla yksin tai ystäviensä kanssa tekemään makrameetyöt itselleen ajanvarauksella. Tulenemme sijoittamaan myös kangaspuut liiketiloihin, joita asiakkaat voivat varata yksityiskäyttöön esimerkiksi maton kutomista varten.

Käsityöt saapuivat postiin

OleleeBox yllätti erittäin positiivisesti

Sovimme Olelee Oy:n toisen yrittäjän, Wilhelminan kanssa kaupallisesta yhteistyöstä, jossa minä testaan yllätyspaketin ja kirjoitan tästä artikkelin.

Puhelimen kilahdus ilmoitti Postin lähettäneen saapumisilmoituksen. Äkkiä auton nokka kohti paikallisen kyläkaupan postipistettä ja noutamaan odotettu lähetys kotiin.

Käsityöt

Sakset eivät luonnollisestikaan olleet laatikossa, vaan omalla paikallaan hukassa, joten veitsi käteen ja paketti pikaisesti auki. Ensi silmäys pahvisen laatikon paljastamaan yllätykseen oli hieman hämmästynyt. Pieniä pusseja ja ”narukääreitä” oli nimittäin yllättävän paljon.

Hetken tuotteita hypisteltyäni selailin ohjevihkoset läpi. Hmmhmm, mistähän tämä pitäisi aloittaa. Päätin siirtää paketin sisällön työpöydälleni, istua alas ja keskittyä ohjevihkosten tarjoamaan informaatioon. Kätevää, kun ensimmäisen sivun lukee ajatuksen kanssa, on jo hyvin kiinni jutun juonessa ja tietää mistä aloittaa.

Makramee-hiuslenkkejä ja korvakorut

Makrame käsityöt

Aloitin siis makrame-hiuslenkin teosta. En ollut koskaan tehnyt makrame-töitä muuta kuin suunnitelmissani kokeilla joskus. Taas oli hieman liikaa intoa hyppysissä, eikä alkusolmujen jälkeen meinannut malttaa keskittyä tarpeeksi, jotta olisi osannut tehdä solmut oikein päin.

Marjasolmu tuotti melkein hikikarpalon otsalle, kun en millään ymmärtänyt miksi minun tuotokseni näytti ihan eriltä kuin kuvassa. Hetken hengenveto ja ajatuksella ohjeita hattuun. Ja kyllähän se onnistui, kun malttoi lukea kunnolla, jokaisen rivin.

makrame käsityöt


Loppu sujuikin helposti, kun seurasin ohjeita tarkasti. Pari kertaa piti purkaa takaisin kun huomasin tehneeni solmun väärin päin. Mikään kedon kaunein kukkanenhan hiuslenkistä ei kyllä tullut, mutta ainakin se on itse tekemäni <3

korvakorut makrame

Seuraavaksi vuorossa oli makrame-korvakorut. Olin jo ottanut hiuslenkin kanssa opikseni lukea ohjeet rauhallisesti, sisäistäen lukemani. Solmin lankoja kiinni toisiinsa, kampasin kierteet suoriksi ja leikkasin muotoon.

Ai että, tulipa kyllä ihanat, vaikka itse tein ja itse sanon! Nämä korvakorut muodostavat kivan parin hiuslenkin kanssa!

Ylimääräisiä hiuslenkkejä ja ”narukääröjä” paketissa oli kumpaakin 2 kpl, ellei sitten jokin kohta jäänyt ohjeista lukematta………… No mutta, aion tehdä näistäkin hiuslenkkejä! Oli todellakin mukavaa puuhaa, ja tuntui kivalta päästä kärryille solmujen solmimisessa oikeinpäin 🙂

Ja siis ohjevihkoset olivat todella selkeät teksteineen ja kuvineen, ymmärtäminen jäi nyt sitten vain aluksi hössöttävän ja ohjeiden yli pomppivan lukijan vastuulle.

makrame korut

Korvakoruja massasta askartelemalla

Ja seuraavaan työvaiheeseen, nimittäin ihmettelemään erivärisiä vaahtomuovin näköisiä palasia sekä valkoisia muotteja. Ohjeet käteen ja tutkailemaan mitä sitten oli vuorossa.

Ohjeet kertoivat että vaahtomuovi ei ollut vaahtomuovia, vaan askartelumassaa, josta olisi tarkoitus valmistaa korun osia. JES!

askartelumassa korut

Hain alustan työpöydälleni ja aloin ohjeiden mukaan työstämään vaaleinta massaa, eli valkoista. Kaulin massasta ohuen levyn pakkauksessa mukana tulleella kapulalla ja nappailin ympyrän mallisia osia koruihin. Pyöreitä muotteja oli 2 eri kokoa.

Seuraavaksi matkin visusti ohjeita, ja punoin lilasta massasta kuvassa näkyvän mallin. Tästäkin nappasin pyöreällä muotilla osia koruihin.

Sain valmistettua hyvän määrän erilaisia osia, joten nyt oli vuorossa niiden paistaminen. Kyllä, paistaminen, massa nimittäin pitää käyttää uunissa, jotta se kovettuu.

korumassa käsityöt
korumassa käsityöt

Ensimmäiseen satsiin en ottanut lapsia mukaan ollenkaan, lähinnä käskin pitämään 2 metrin turvavälin massoihin ja välineisiin. Jokainen äiti tietää miksi, jos kunkin pikkuosan on oltava vielä 10 minuutin päästä tallessa.

Massasta korujen työstäminen oli todella kivaa, vaikkakin jälki oli viimeistelemätöntä, johtuen taas omasta hätiköinnistäni. Hieman oli lapsenomaista intoa mukana liikaa 🙂

Pakkasin loput massat visusti pusseihin, jotta voin lasten kanssa askarrella lopuista vielä koruja. Niin tai koruille kulhon, mikä myös oli ohjeissa.

Mutta tykkäsin ihan älyttömästi, ajattelinkin etsiskellä tämmöistä massaa lisää ja ehkäpä jotain korutarvikkeita, jotta voimme pikkupimujen kanssa kunnolla päästää luovuutemme valloilleen ja luoda taidetta muutoinkin kuin maalaamalla ja piirtämällä!

Tämmöinen yllätyslaatikko on kyllä mahtava idea! Ruuhkavuosien pyörityksessä harvoin malttaa ottaa kunnolla rauhallista hetkeä itselle, ja olla ajattelematta muuta kuin tekelettä. Huippua kun joku sanoo että ” tee näin ja näin”, eikä tarvitse etsiä ohjeita välttämättä itse. Taidanpa laittaa seuraavankin kuun OleleeBoxin tilaukseen!

Sitäpaitsi, täytyy myöntää, että perinteiset käsityöt eivät koskaan ole löytäneet erityistä paikkaa sydämestäni, mutta tämänkaltaiset käsityöt, missä ei tarvitse hurjastella ompelukoneella, ovat vallan mukavia!!

Tämä on myös loistava lahjaidea ihmiselle, jolle askartelu ja käsityöt ovat vähänkään mieluisia.

Koodilla ”lahjantaikaa10” saat alennusta ostoksestasi 10% (koskee myös jo alennettuja tuotteita). TÄSTÄ VERKKOKAUPPAAN!

Arvaatko, mitä maaliskuun OleleeBox sisältää??? No saippuanvalmistussetin ja kuorintakintaan! (alla kuvia valmiista saippuoista) Tästä pääset suoraan tilaamaan seuraavan kuukauden setin! Ja vielä muistutuksena, koodilla ”lahjantaikaa10” saat 10% alennuksen ostoksestasi.

DIY saippua
DIY saippua

Lue artikkeli hyvinvointia edistävistä eteerisistä öljyistä!

Ulkoilmaihmisen toivelahjat, lue aiheesta artikkeli!

Piditkö tästä artikkelista? Jaa se muillekin :)